Zajistěte si výnos, i když úroky na účtech klesají. Kde budou peníze dál vydělávat?

České domácnosti mají na účtech uloženo přes 3,7 bilionu korun. To je nejvíc v historii. Většina peněz (2,67 bilionu) pak leží na netermínovaných vkladech, hlavně na běžných a spořicích účtech. Česká národní banka letos snižuje poměrně razantně úrokové sazby, a tak úročení těchto úspor klesá. Podívejte se, jaké máte možnosti, když si budete chtít zajistit slušný výnos.


V březnu snížila ČNB svou hlavní sazbu na 5,75 procenta. A protože to vypadá, že se podařilo zkrotit inflaci a dostat ji k dlouhodobému dvouprocentnímu cíli, ČNB bude pravděpodobně se snižováním úrokových sazeb pokračovat. Komerční banky tak průběžně snižují i úroky na účtech klientů.


Některé banky jdou (na chvíli) proti proudu


Najdou se ale i výjimky. Některé banky úroky zatím drží, nebo je dokonce zvýšily. Na trhu se tak můžeme setkat s nabídkami úročení na spořicích účtech přes 6 %.


Je tu však pár „ale“. Například výše částky. U jedné banky se například úročí sazbou 6,31 % p.a. prostředky do výše 250 tisíc Kč, u druhé zase dosáhnete na 6 % p.a. až od 250 tisíc Kč. A pro získání bonusového úročení zde mohou být další podmínky jako stanovený minimální měsíční počet plateb kartou.


Úročení okolo 6 % na bankovním účtu teď vypadá lákavě, ale s jistotou půjde o časově omezené nabídky, aby banky získaly nové klienty nebo udržely ty stávající. S postupujícím snižováním úrokových sazeb ze strany ČNB odezní i tyto akce a úroky na spořicích účtech napříč trhem se srovnají.


Kde hledat vyšší úroky u vkladů?


Období relativně vysokých úroků na spořicích účtech končí. Nemíříme rovnou k nule, ale vyšší úroky bude zkrátka potřeba hledat jinde než na bankovním spořicím účtu.


Alternativou je termínovaný vklad, kde bude po celou dobu trvání vkladu platit úročení dohodnuté při jeho založení. Termínovaný vklad na jeden rok lze nyní založit s úročením okolo 4 % p.a. U některých bank si pak můžete úročení zajistit i na delší dobu, typicky v rozmezí od dvou do deseti let. Zde se nabídka úročení dnes pohybuje okolo 3 % p.a. Cenou za neměnné úročení je fakt, že peníze byste po tuto dobu neměli z vkladu vybírat. Za předčasný výběr zaplatíte bance poplatek.


Ještě o něco lepší úrok dostaneme na termínovaných vkladech u spořitelních družstev a bankovních záložen, dříve se pro ně používal výraz kampeličky. Na část vkladu ve výši 10 % se zde ale nevztahuje pojištění. Stabilita těchto ústavů je úplně jinde než před dvěma dekádami, ale riziko takového vkladu je už prostě vyšší než v bance. Zmíněná desetina vkladu se vám pak neúročí předem garantovanou sazbou, ale až na základě hospodářských výsledků dané záložny či družstva.


Dluhopisové fondy pro opatrnější investory


Kdo chce úspory zhodnocovat flexibilněji než na termínovaných vkladech v bankách, nevyhne se investičnímu světu. Pro konzervativnější investory se dnes nabízejí například fondy investující do dluhopisů vydávaných Českou republikou nebo do mixu různých státních dluhopisů. S klesajícími sazbami ze strany centrálních bank hodnota těchto fondů poroste, protože dříve vydané dluhopisy ponesou stále stejný úrok. Díky tomu se bude rychleji zvyšovat hodnota fondů, a tím se i více zhodnotí vložené prostředky investorů. Nyní je pro řadu investorů vhodná doba tyto fondy zařadit do svého portfolia.


U dluhopisových fondů záleží výnos na řadě faktorů, jako je typ dluhopisů či jejich doba do splatnosti. Ale lze určitě najít fondy, kde je možné realisticky očekávat v horizontu 3–5 let zhodnocení od 3 do 6 a více procent.


Existuje také řada fondů, které mixují dluhopisy států a různých globálně působících společností. I zde očekávaný budoucí pokles úrokových sazeb nahrává tomu, že hodnota fondů v příštích letech vzroste. Tyto fondy nabízejí o něco vyšší potenciální výnos za cenu možného většího kolísání, pokud by se například některé firmy dostaly do problémů se splácením.


Investice do nemovitostí prostřednictvím fondů


Alternativou mohou být také fondy nemovitostní, které investují do komerčně pronajímaných nemovitostí, jako jsou např. obchodní centra, kancelářské budovy, retailové parky a další typy nemovitostí (např. logistické a průmyslové parky, výrobní haly či zdravotnická zařízení). Zajišťují investorům výnosy z pronájmu nebo případného prodeje nemovitostí. Investice umožňuje rozložit riziko mezi více nemovitostí, což snižuje riziko ztráty v případě problémů s jednou konkrétní nemovitostí, když se třeba nájemníci dostanou do platebních potíží. Dlouhodobé průměrné zhodnocení u retailových nemovitostních fondů se pohybuje okolo 4,5 až 6 % p.a.


V porovnání s vlastnictvím domu, bytu či pozemku proměníte investici do nemovitostního fondu podstatně rychleji zpět na peníze, než kdybyste prodávali fyzickou nemovitost. Na druhou stranu je třeba počítat s tím, že v případě poklesu ceny nemovitostí nebo zhoršení finanční situace více nájemců může klesnout i hodnota fondu.


Jak úspory vhodně rozložit, to je vždy velmi individuální záležitost, kde je třeba zvážit řadu aspektů, včetně doporučeného investičního horizontu. Tedy podle toho, kdy předpokládáme, že budeme potřebovat mít své úspory k dispozici. Velmi rádi vám s tím pomůžeme a najdeme pro vás řešení, které bude nejlépe vyhovovat vaší situaci.