Potřebujete hypotéku? Letos výrazně vzrostla šance ji získat

Po dvou letech, kdy se kvůli vysokým úrokovým sazbám podstatně zhoršila dostupnost hypoték, přichází období, kdy bude snazší úvěry na bydlení získat a konečně si pořídit vlastní nemovitost. Česká národní banka dočasně pozastavila dva ze tří důležitých limitů a snižuje i úrokové sazby, což by se mělo promítnout do výše pravidelných splátek hypoték. Banky teď postupují podle vlastní strategie a vyplatí se dobře vybírat. U cen nemovitostí naopak pokles už příliš očekávat nelze, takže je letošek pro ty, kdo si chtějí pořídit bydlení s pomocí hypotéky, rokem jedinečných příležitostí.


Česká národní banka už v loňském roce dočasně pozastavila limit DSTI a nově od ledna také DTI. Ty vyjadřují, jaký je poměr mezi pravidelnou splátkou dluhů a měsíčním příjmem žadatele, respektive v jakém poměru jeho celkové dluhy k ročnímu příjmu. Zavedení těchto limitů mělo dle ČNB napomoct tomu, že si budou brát hypotéky jen klienti, kteří je zvládnou splácet. V reálu ale přísným tabulkám často nevyhověli i lidé, typicky třeba OSVČ, kteří by v praxi neměli se splátkami žádné potíže.


Deaktivace limitů neznamená, že by banky přestaly závazky či příjmy žadatelů o hypotéku úplně posuzovat, mají v tom ale více volnosti. Přístupy se liší napříč trhem, některé banky zůstaly zatím přísnější, jiné umožňují získat hypotéku většímu počtu klientů. Víme, které banky je vhodné oslovit podle vaší individuální situace.


Největší význam začne mít deaktivace limitů, až se úrokové sazby hypoték přiblíží ke 4 procentům. Tato kombinace výrazně pomůže tomu, aby se hypotéky staly podstatně dostupnějšími. ČNB avizuje, že letos bude ve snižování úrokových sazeb pokračovat, komerční banky by to měly postupně propsat i do svých nabídek.


Díky nižším sazbám klesají splátky


Bude tedy snazší hypotéku získat a díky nižší sazbě klesnou i pravidelné splátky. To je ta pozitivní část, ale je zde i druhá strana mince. Čím více lidí dosáhne na hypotéku – a řada z nich tuto potřebu v posledních dvou letech odložila – tím více začne růst poptávka po nemovitostech a nahoru logicky půjdou i jejich ceny.


Neočekáváme proto, že by se měl letos dostavit ještě nějaký výraznější plošný pokles cen nemovitostí, ale naopak jsme přesvědčeni, že třeba cena novostaveb či rekonstruovaných nemovitostí v atraktivní lokalitě a splňujících moderní energetické standardy zamíří vzhůru.


Z této rovnice nám tedy celkem jasně vychází výsledek, že pokud si chcete s pomocí hypotéky pořídit vlastní nemovitost, máte nyní po více jak dvou letech opravdu vhodnou příležitost. Teď je snazší hypotéku získat, sazby už o něco klesly a ceny nemovitostí ještě nezačaly naplno růst.


Prověříme, na jakou hypotéku nyní dosáhnete


Nejlepší samozřejmě bude probrat přímo vaši konkrétní situaci a všechny možnosti, které se vám nabízejí. Byť se teď možnost získat hypotéku otevírá pro více žadatelů, může se stát, že ani tak se do této škály z různých důvodů nevejdete. Pak dokážeme poradit, jak vhodně zhodnocovat vaše stávající úspory, abyste mohli o hypotéku úspěšně zažádat později.


Za rozumný scénář proto nyní považujeme například variantu nechat si na začátek prověřit, na jakou hypotéku za současných podmínek dosáhnete.


Podle toho můžete vybírat dostupné nemovitosti. A když najdete vhodnou, nebo už ji máte možná vyhlédnutou, tak se s případným pořízením vyplatí nečekat, až sazby klesnou ještě o pár desetinek. Nebudete tak riskovat, že mezitím cena nemovitosti vzroste. U některých typů nemovitostí lze navíc stále ještě vyjednat zajímavé slevy. Ale jak začne zájemců o koupi přibývat, ochota prodávajících vyjednávat o ceně klesne.


Splátky hypotéky navíc můžete nyní zafixovat například jen na tři roky a po jejich uplynutí jednat s bankou o výhodnějších podmínkách.


Celým tímto procesem vás rádi provedeme, budeme za vás jednat s bankou a pomůžeme vám dosáhnout na co nejvýhodnější podmínky, abyste si mohli začít užívat ten pocit bydlení ve vlastním. Stačí se nám ozvat a společně se na to podíváme.