Milý Ježíšku, letos si přeju… Něco opravdu praktického! Aneb finanční dárky, které dávají smysl

Vánoce jsou za rohem! A s nimi tradiční dilema, co nadělit pod stromeček. Pokud chcete kromě obligátních ponožek, manžetových knoflíčků nebo vlastnoručně vyrobené šály obdarovat své blízké i finančním darem, klidně zapomeňte na bankovky v obálce. Sáhněte po skutečně praktickém dárku. Takovém, který bude užitečný i v dlouhodobém horizontu. Vytipovali jsme jich pro vás hned několik.


Pro děti: Už těm úplně nejmenším dětem můžete věnovat doplňkové penzijní spoření. Respektive ho založit a poté přispívat libovolně vysokou částkou. Nejlépe takovou, k níž se bude vázat státní podpora. Od nového roku by měl podle projednávané novely činit nejnižší takový příspěvek 500 korun měsíčně. Můžete ale také „předplatit“ vždy rok dopředu. Až budete řešit investiční strategii, ideálně se poraďte s finančním profesionálem. Obecně lze doporučit vyváženou nebo přímo dynamickou variantu. Vložené peníze tak budou pracovat dlouhodobě naplno. Ano, čtyřleté dítě samozřejmě sní spíš o pojízdném bagru nebo panence než o penzijním spoření. Ale v osmnácti se zaraduje, až mu předáte dobře nastartované „penzijko“. Navíc bude moci vybrat až třetinu uspořené částky, třeba jako příspěvek na studia nebo na první automobil.


Pro manželku: Ve dvou se to lépe táhne a platí to i o investicích. Pomozte své drahé polovičce udělat první krok do světa investic. Založení účtu u některé investiční společnosti si musí udělat každý sám, takže v tomto případě to nebude úplně překvapení, ale přispívat už můžete klidně i ze svého účtu. Vyrazíte tak společně na cestu k bohatšímu životu a nemusí jít o žádné závratné částky, začít lze od pár stokorun za měsíc.


Pro partnera: Jednou byste si přáli zbrusu novou moderní kuchyň. Nebo vaše koupelna začíná pomalu volat po rekonstrukci. A partner váhá, kdy a za kolik… Vezměte věci do svých rukou! Sjednejte k Vánocům stavební spoření a podpořte realizaci vašich společných plánů. Ať se o stavebním spoření píše cokoli, stále je to praktická cesta k budoucímu výhodnějšímu úvěru. Můžete se poradit s finančním profíkem. Doporučí vám, které stavební spoření dnes nejlépe sedne vašim požadavkům. Kde je nejlepší sazba, který produkt je nejflexibilnější či kde nabízejí extra bonusy, které vykompenzují i plánovaný pokles státní podpory. A doslova za pár let se těšte na koupelnu jak z pohádky!


Pro tchána: Výjimeční lidé si zaslouží výjimečnou pozornost. Například věcný dárek s potenciálem zhodnocení, jako je zlatá mince. Ražba zlatých mincí s uměleckým zpracováním má u nás staletou tradici. Jde tedy o reprezentativní dar se vznešenou symbolikou. Se zlatými mincemi se pojí řada výhod – uchovávají hodnotu, i když dochází k ekonomickým výkyvům a k jejich zhodnocení může dojít relativně rychle. Nemusí být proto namístě je navždy jen oprašovat v šuplíku. Atraktivitu mincí podtrhuje vedle kvalitního uměleckého zpracování také omezení emisního nákladu. Ten je přísně limitován, přesto se kupříkladu náklad pamětních mincí vydávaných Českou národní bankou pohybuje v řádech tisíců kusů. Pokud by vás zajímaly investice do zlata, spíše než fyzický kov v podobě slitků bývá výhodnější do tohoto drahého kovu investovat pomocí certifikátů. Vyhnete se tak relativně vysoké přirážce, kterou si u slitků účtují obchodníci.


Pro neteř: Představte si osmadvacetiletou mladou ženu s dobře rozjetou kariérou. Touží po vlastním bydlení, ale pořád se jí nedaří ušetřit. Ví, že by měla mít „nějaká ta pojištění“, ale nemá čas je zkoumat. Zajímalo by ji investování, ale netuší, kde začít... V takovém případě jen těžko zvolíte lepší dárek, než že jí pomůžete zorientovat se a začít s penězi nakládat efektivně. Domluvte pro ni schůzku s profesionálem, který jí pomůže udělat pořádek ve financích a dostat je do formy. Finanční poradce na základě podrobných informací sestaví přehlednou finanční analýzu, navrhne řešení a konkrétní plán. Ovažte vizitku s termínem zlatou stužkou a později jen sledujte, jak finance vaší oblíbené příbuzné začnou vzkvétat.


Pro celou rodinu: Hurá, dostali jsme životní pojištění! Dobrá, jásot se od vánočního stromku asi neozve. Ale takový dárek víc než oceníte, když dojde na nečekanou životní událost. Stačí zákeřná nemoc nebo nepříjemný úraz a ohrožení příjmu některého z rodičů. Při sjednání pojistky pro všechny členy rodiny ušetříte díky množstevní slevě za další pojištěné osoby. Ale pozor, nenechte se unést předvánočním chaosem a dobře pohlídejte podmínky pojistného krytí, výluky z pojištění a související lhůty. Když budete vybírat mezi dostupnými produkty na trhu, zbytečně nešetřete. Ani nejlépe nastavené „životko“ vám sice nezaručí, že vás nepotká nepřízeň osudu. Ale rozhodně vám pomůže ustát finančně náročné období, které bude spojené s výpadkem příjmů a léčbou.


Pro vnoučata: Na rozvoj finanční gramotnosti není nikdy brzy! Aby se děti už odmala učily, že peníze nepadají z nebe, mohou první finanční znalosti získávat hravou formou. Na začátku to mohou být třeba juniorské varianty her Monopoly nebo Dostihy a sázky. Už na prvňáky cílí hra Povídačky u kasičky nebo finanční pohádky Zlatý poklad. A od zhruba deseti let už můžete pořídit sofistikované deskovky s tematikou osobních financí, jako je Finanční svoboda. A komu se nechce hrát, může rovnou číst a postupně se vzdělávat. Inspirativní a čtivá kniha, která ve vánoční nadílce potěší malé i velké, se jmenuje Nejbohatší muž v Babyloně. Ta na názorných příbězích ukazuje, jak dobře hospodařit. Podobné zaměření má publikace Psychologie peněz, určená pro dospělé.