Loňský rok investorům přál, opatrnost se nevyplatila

Uplynulý rok byl pro investory mimořádně úspěšný, když jedinými poraženými v něm byli zřejmě ti, kteří nechali svoje peníze ležet na prakticky nulově úročených běžných a spořících účtech, či jejich obdobách. Opatrnost opět, pokolikáté už, utrpěla drtivou porážku tváří v tvář téměř třicetiprocentnímu zhodnocení akciových trhů.


Jak je vidět z grafu výnosu hlavních investičních aktiv, v právě skončeném roce prošly silným růstem všechna investiční aktiva. Kromě bezpečných státních dluhopisů, které přinesly svým investorům obvyklé výnosy, šlo o mimořádně dobrý rok. Akcie i komodity tak jistě udělaly mnohým radost.


Mezi akciemi přesvědčivě zvítězily růstové tituly, nicméně i defenzivněji orientované akcie hodnotové či akcie s nízkou kolísavostí se těšily více jak dvacetiprocentnímu zhodnocení. Nejzajímavější investicí pak byly informační technologie (+47,5 %) a dobře se vedlo také akciím zaměřeným na vodu a její zpracování (+34,6 %). Ze známých a velkých titulů potěšil své akcionáře Apple Inc., který jejich důvěru za uplynulý rok zhodnotil o více jak devadesát procent! S téměř šedesátiprocentním zhodnocením následují akcie firem Mastercard (60,1 %), Microsoft (+58,5 %) a Facebook (57,5 %).


Zisky, které si připsaly v uplynulém roce akciové indexy, jsou mimořádné, na truc tomu, že mnozí odborníci strašili příchodem recese, která slouží jako tradiční zabíječka býčích trhů. Té se ale na scénu nijak nechtělo a její příchod nevidím prozatím jako pravděpodobný ani na počátku tohoto roku, a to i přestože, slovy klasika, „Andromeda stále zlověstně bliká“.


Hlavními riziky minulého roku byly obchodní spory mezi USA a Čínou, možnost živelného odchodu Velké Británie z Evropské unie a taky nepříliš pravděpodobný impeachment amerického prezidenta Donalda Trumpa. První dvě možnosti můžeme na přelomu roku prakticky vyloučit. První fáze dohody mezi mocnostmi je na stole a připravena k podpisu. Po vítězství konzervativců ve Velké Británii nehrozí ani „brexit bez dohody“. Možnost, že by si američtí republikáni sami odpálili svého prezidenta nemaje za něj jakoukoli náhradu, je spíše teoretická.


Novým rizikem, jestli je nové je ovšem těžko říct, je počínající konflikt mezi Spojenými státy a Íránem. Pokud by došlo k otevřenému měření síly, mohlo by se jednat o důvod k opatrnosti i pro majitele akcií. Takový vývoj je ovšem málo pravděpodobný. Írán je na tom nyní ekonomicky špatně, nemá podporu veřejnosti a sám tamní duchovní vůdce na počátku roku jasně řekl, že o válku s USA nestojí. Potenciál k poškození trhu tu tedy je, ale jeho pravděpodobnost není v současné době vysoká.


Na počátku roku vládne na trzích optimismus a americký útok na íránského generála akciové trhy nijak významně nevystrašil. Svědčí o tom poměrové grafy vývoje rizikově orientovaných aktiv oproti jejich bezpečným alternativám.



Dle grafů akcie stále překonávají svojí výkonností dluhopisy, dravé akcie překonávají bezpečnější akcie s nižší volatilitou a také high yield dluhopisy si vedou lépe ve srovnání se svojí bezpečnější alternativou. Přesto všechno by mě v úvodním kvartálu roku 2020 korekce mimořádného růstu loňského roku nijak mimořádně nepřekvapila. Technicky jsou trhy překoupené a i poměrové ukazatele říkají, že by bylo zdravé upustit trochu v loňském roce nashromážděné páry. Pokud k tomu dojde, bude se opět nejspíš jednat o příležitost k dalším nákupům.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu