Koupili jste, nebo zvažujete nákup nemovitosti? Máme hned tři dobré zprávy

Koupili jste dům, nebo byt, za který jste letos zaplatili daň z nabytí? Pokud nemovitost vlastníte od prosince 2019 a později, peníze se vám vrátí. A jestli koupi vlastního bydlení teprve zvažujete, můžete tuto daň pustit z hlavy úplně. Jistě vás také potěší, že úrokové sazby hypoték jsou nyní mimořádně nízké, a navíc si budete moct i v příštích letech odečítat zaplacené úroky z daní.


V září došlo konečně k definitivnímu zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Ta dosahovala čtyř procent z ceny nemovitosti a zaplatit ji musel každý, kdo kupoval dům, byt (a nejednalo se o novostavbu) nebo třeba chatu či zahradu. Zákon ruší daň zpětně, změna se tedy dotkne všech, kteří provedli tzv. vklad do katastru v prosinci 2019 a později. Na vklady provedené dříve, například v listopadu 2019, se zrušení daně už nevztahuje.


Pokud jste daň z nabytí nemovitosti zaplatili a vztahuje se na vás její zpětné zrušení, požádejte o vrácení přeplatku. Je k tomu potřeba vyplnit žádost , kterou musíte podat písemně, či elektronicky (máte-li datovou schránku) finančnímu úřadu, v jehož územní působnosti se daná nemovitost nachází. Peníze vám pak finanční správa pošle do 30 dnů na bankovní účet, který si v žádosti zvolíte.


Každé procento z ceny se hodí


Řešíte-li nákup nemovitosti nyní, daň z jejího nabytí se vás už samozřejmě netýká. Ale jen pro příklad – u bytu za pět milionů korun byste navíc zaplatili ještě 200 tisíc korun. Nemovitosti, jejichž cena v posledních letech hodně vyrostla, se tak stávají o něco dostupnějšími, vzhledem k tomu, že banky zpravidla poskytují hypotéky jen do výše 80, výjimečně 90 procent z ceny nemovitosti a zbytek musí noví majitelé zaplatit z vlastní kapsy.


Velké banky v posledních měsících poměrně výrazně snížily úrokové sazby u hypoték, obdobně tomu je i u úvěrů ze stavebního spoření. Je to důsledek pandemie koronaviru, která zahýbala s celosvětovou ekonomikou. Obdobně klesly bohužel i úroky například na běžných nebo spořicích účtech. Alespoň u úvěrů na bydlení ale můžete díky koronaviru něco ušetřit.


Samozřejmě platí, že „sazba není všechno“ a o výhodnosti hypotéky rozhodují i jiné parametry, ale sazby se teď v průměru pohybují okolo 2 procent. Při refinancování stávajícího úvěru pak lze dosáhnout ještě na nižší úrok. Ať už hledáte hypotéku, nebo chcete refinancovat stávající, rádi vám s tím pomůžeme. Nyní je k tomu správná doba, protože pokles úroků už začal zpomalovat.


Nižší daně díky úrokům


Pořídíte-li si nemovitost s pomocí hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření, budete si moct i nadále odečítat zaplacené úroky z daní. Zákonodárci tuto možnost nakonec nezrušili, byť to měli původně v plánu. Nová zákonná pravidla pro odpočet úroků z úvěru použitého na obstarání nemovitosti na bydlení, kdy k obstarání dojde v příštím roce a později, jsou sice nejasná, ale na výkladu se již pracuje. Vše pečlivě sledujeme a jste-li na pochybách, neváhejte se na nás obrátit s žádostí o pomoc.


Předpokládáme, že pokud se stanete s pomocí úvěru vlastníky nemovitosti ještě letos, budete moct od daňového základu odečítat až 300 tisíc korun ročně za zaplacené úroky. Pokud ale nemovitost pořídíte až v příštím roce, limit bude poloviční, tedy 150 tisíc korun. Budete-li si ale brát úvěr v obvyklé výši a době splácení, do limitu se pohodlně vejdete i v příštím roce a odečtete si maximum, na co budete mít nárok. Rádi vám pomůžeme i s tímto, abyste měli vše v pořádku.