Jaké jsou další finanční novinky roku 2024?


Celý balík změn platí nebo platit začne u spoření na penzi . Lze ušetřit více na daních a od července bude vyšší i státní příspěvek, bude ale nutné si začít na „penzijko“ posílat více peněz. Půjde kombinovat „staré“ spoření v transformovaných fondech s moderním doplňkovým penzijním spořením. Vzniknou nové alternativní fondy, které budou mít pestřejší investiční možnosti s vyšším potenciálem výnosu. Prodlužuje se minimální doba spoření na 10 let. A je toho mnohem více. Proto nyní využijte čas, než začnou platit všechny změny naplno, a podívejte se s námi, jak spoření správně nastavit, případně kombinovat s investicemi.


U stavebního spoření se snižuje státní podpora na polovinu, maximálně na 1 000 Kč. Poraďte se s námi, jak se stavebkem naložit. Vypovídat smlouvu předčasně by byla z řady důvodů škoda.


Senát schválil změny u povinného ručení , pokud je podepíše i prezident, tak zřejmě už na jaře dojde k několika novinkám. Jestli máte elektrokoloběžku, zahradní traktůrek, co jezdí po veřejné komunikaci, nebo třeba sněžný skútr, bude třeba začít povinné ručení platit i za tato vozítka. Opět se na nás můžete obrátit – pomůžeme vám vybrat vhodnou variantu pojištění, které musíte ze zákona mít.


Česká národní banka od ledna dočasně pozastavila platnost limitu DTI a hypotéky jsou nyní dostupnější . Na úvěr dosáhnou u některých bank i klienti, u nichž přidělení hypotéky v minulosti „na papíře“ nevycházelo, byť by si se splácením bez problému poradili. Víme, na které banky se nyní obrátit.


Od září budou moct banky požadovat až 1 procento z nesplacené jistiny při předčasném splacení hypotéky mimo zákonem stanovené případy. Dokážeme pro vás posoudit, zda se vám v takové situaci vyplatí například převést si hypotéku k jiné bance za výhodnějších podmínek.


Od 1. ledna platí i novinky v silničním provozu . Přestávají se vydávat velké technické průkazy a k vozidlu při registraci se vydává jen jeden doklad ORV – osvědčení o registraci vozidla. Není nutné s sebou vozit tento doklad a ani řidičský průkaz. Řídit mohou pod dozorem dospělého i 17letí řidiči s platným řidičským oprávněním a na některých úsecích dálnic půjde jezdit až 150 km/h, ale to až v budoucnu.