Jaký styl zvolit, když chcete zhodnotit peníze? Toto jsou 3 nejčastější typy investičních přístupů

Úrokové sazby na spořicích účtech nezadržitelně klesají. Úroky nad 5 procent jsou už v naprosté většině případů minulostí, standard je dnes pod 4 procenty. A další poklesy přijdou, jak bude ČNB snižovat úrokové sazby. Kdo chce zhodnocovat své úspory se slušným výnosem, musí se poohlédnout v investičním světě. S rozumným přístupem a zkušeným poradcem na své straně to nemusí být žádný hazard. Základ je zvolit si správnou strategii. Podívejte se na tři nejčastější přístupy.


Jen v podílových fondech měli Češi na konci prvního čtvrtletí vloženo rekordních 1 020 miliard korun, za první tři měsíce letošního roku se zde majetek rozrostl skoro o 10 procent. Češi přicházejí na chuť investicím stále více. A je to dobře, doháníme v tom naše západní sousedy, kde je investování i mezi běžnou populací bráno jako samozřejmost. Země jako USA, Kanada nebo Velká Británie, ale i Německo či Švédsko jasně ukazují, že investování není záležitost jen pro nějaký „elitní klub“ ostřílených obchodníků z Wall Street s miliony na účtech. Dnes může nechat vydělávat své peníze bez nadsázky každý. A klidně lze začít jen s pár stokorunami měsíčně, které přebývají nad nutnou rezervou.


Jak se ale ve všech těch fondech, akciích, dluhopisech nebo komoditách vyznat? Základ je znát sám sebe. Zejména tyto tři základní věci:


1) Čeho chceme investováním dosáhnout.

2) Jak dlouho budeme peníze zhodnocovat, resp. kdy je budeme potřebovat.

3) Jak jsme schopni snášet riziko a výkyvy na trzích.


Do hry mohou vstupovat i různé kombinace výše zmíněných faktorů. Můžete mít například vyšší toleranci k riziku, ale pokud víte, že budete část svých úspor potřebovat za tři roky na nákup auta, nedává smysl tyto peníze investovat do akcií. Při možném výkyvu na trhu byste je totiž mohli vybírat se ztrátou. Akcie potřebují delší časový horizont.


Proto vždy než se s klientem pustíme do investování, procházíme společně detailní investiční dotazník. Po jeho vyplnění se ukáže, které typy investic a v jakém poměru jsou pro daného klienta vhodné a které je lepší momentálně vynechat. Níže se podíváme na tři nejčastější investiční přístupy a příklady aktiv, ve kterých lze zhodnocovat peníze. Stranou necháme různé spekulativní investice a obchodování (trading), budeme se věnovat skutečně čistě investičním dlouhodobějším přístupům.


Konzervativní přístup


Časový horizont : Min. 3 roky

Rizikovost (1–10) : 1–3

Příklad možného složení portfolia : Nástroje peněžního trhu (15 %) Dluhopisy (60 %) Nemovitostní fondy (15 %) Akcie (10 %)

Očekávaný výnos : 1–2 % p. a. nad inflací


Konzervativní investor upřednostňuje bezpečnost svého kapitálu a stabilitu před vysokými výnosy. Tento typ investora se snaží minimalizovat riziko a často investuje do nástrojů, které jsou považovány za stabilní a méně kolísavé (volatilní). Konzervativní investoři mívají nižší toleranci k riziku a preferují jistotu pravidelného, i když nižšího výnosu. Jejich investiční strategie je založena na ochraně kapitálu, zejména před inflací. Tento styl je vhodný pro ty, kteří budou chtít využít své peníze za relativně krátkou


dobu a/nebo nechtějí snášet větší výkyvy v hodnotě investice. Typicky volí konzervativní strategii například senioři, kteří vědí, že budou chtít z prostředků brzy čerpat rentu. Do těchto investic mohou převést například peníze z uzavřeného penzijního spoření s vědomím, že je zde nečekají žádné dramatické výkyvy.


Typická aktiva, do kterých konzervativní investor investuje, zahrnují státní dluhopisy, vysoce hodnocené firemní dluhopisy, dividendové akcie velkých a stabilních společností, fondy peněžního trhu či termínované vklady. Konzervativní investor také často investuje do podílových fondů, které se zaměřují na stabilní výnosy s nízkým rizikem kombinací výše uvedených aktiv.


Vyvážený přístup


Časový horizont : Min. 5 let

Rizikovost (1–10): 3–6

Příklad možného složení portfolia : Nástroje peněžního trhu (0 %) Dluhopisy (40 %) Nemovitostní fondy (20 %) Akcie (40 %)

Očekávaný výnos : 2–4 % p. a. nad inflací


Vyvážený nebo také umírněný investor hledá rovnováhu mezi rizikem a výnosem. Tento typ investora je ochoten přijmout určité riziko, aby dosáhl vyšších výnosů, než by získal z konzervativních investic, ale stále preferuje určitou míru bezpečnosti. Umírnění investoři často rozkládají své investice mezi různé třídy aktiv, aby diverzifikovali riziko a maximalizovali potenciální výnosy.


Typická aktiva v portfoliu umírněného investora zahrnují kombinaci akcií a dluhopisů. Do portfolia mohou patřit také nemovitostní fondy, smíšené podílové fondy, vyvážené fondy a indexové fondy. Umírněný investor často investuje do akcií společností s dlouhodobým růstovým potenciálem a do dluhopisů s vyššími výnosy, ale nižšími riziky než akcie.


Dynamický přístup


Dynamický či „agresivní“ investor je ochoten podstoupit vyšší riziko výměnou za potenciálně vysoké výnosy. Tento typ investora se nebojí volatility a často investuje do dynamických a růstových sektorů, které slibují značný růst. Investoři jsou obvykle mladší, mají dlouhý investiční horizont a vyšší toleranci k riziku.


Typická aktiva pro agresivního investora zahrnují akcie technologických startupů, spekulativní akcie, akcie malých a středních společností s vysokým růstovým potenciálem, komodity, případně kryptoměny. Tito investoři mohou také investovat do rizikového kapitálu (venture capital) a fondů zaměřených na rozvíjející se trhy. Takové investice přinášejí vysoký potenciál růstu, ale také vyšší riziko, že bude hodnota investice v čase kolísat klidně i o desítky procent.


Časový horizont : Min. 8 let

Rizikovost (1–10) : 6–10

Příklad možného složení portfolia: Nástroje peněžního trhu (0 %) Dluhopisy (10 %) Nemovitostní fondy (10 %) Akcie (80 %)

Očekávaný výnos : 5 a více % p. a. nad inflací


Z takových krátkodobých výkyvů si ale dlouhodobí investoři nemusejí dělat hlavu, protože historicky se ukazuje, že trhy se po propadech vždy zotaví a dostanou se na nová maxima. Chce to mít jen dostatek času a trpělivost.


Přístupy lze měnit nebo mixovat


Žádný z uvedených přístupů není obecně lepší než druhý, ale každý se hodí v jiných situacích. Jakou cestu zvolit, spolehlivě ukazuje zmíněný investiční dotazník. A také není nikde psáno, že mezi těmito přístupy je nepřekročitelná hranice. Mohou se v průběhu času měnit a vzájemně doplňovat.


Základním pravidlem pro investování je tzv. diverzifikace, tedy princip, že nevsázíme vše na jednu kartu, například v podobě akcií pouze jedné konkrétní firmy. Investované peníze je třeba vhodně rozložit. A týkat se to může i výše uvedených přístupů. Menší část prostředků může například vydělávat v dynamické složce a větší část se s nízkým rizikem zhodnocovat ve složce konzervativní.


Každý si najde to svoje


A přístupy se mění také v průběhu času. Například mladší klienti, kteří před sebou často mají investiční horizont několika desítek let, mohou v prvních desetiletích investovat velmi dynamicky, následně své zhodnocené prostředky přesunou do vyvážené a později konzervativní složky svého investičního portfolia.


Proto v našem případě doporučujeme klientům vhodné investiční nástroje nejen na začátku jejich investiční cesty, ale zůstáváme s nimi v kontaktu a jejich portfolia případně upravujeme podle toho, jak se proměňuje jejich životní situace, cíle a plány.


Důležité je udělat do světa investic první krok. Velmi rádi vám pomůžeme, abyste přitom nešlápli vedle, ale vykročili k bohatšímu životu a nechali své peníze rozumně vydělávat.