Blog

Zajistěte si výnos, i když úroky na účtech klesají. Kde budou peníze dál vydělávat?

České domácnosti mají na účtech uloženo přes 3,7 bilionu korun. To je nejvíc v historii. Většina peněz (2,67 bilionu) pak leží na netermínovaných vkladech, hlavně na běžných a spořicích účtech. Česká národní banka letos snižuje poměrně razantně úrokové sazby, a tak úročení těchto úspor klesá. Podívejte se, jaké máte možnosti, když si budete chtít zajistit slušný výnos.

Bohaté Velikonoce!

Bohaté Velikonoce!

Co vás letos potká nejen na silnicích? Novinky v povinném ručení, pokutách i dokladech

Máte auto, motorku nebo třeba elektrokoloběžku či zahradní traktůrek? Tak pozor! Od 1. dubna – a není to apríl – začnou být účinné změny v povinném ručení. Nově budete muset mít pojištěné právě i elektrokoloběžky, zahradní traktůrky a další „vozítka“. Změn na silnicích je navíc letos víc. Máme přehled těch nejdůležitějších.

Jaké jsou další finanční novinky roku 2024?

Celý balík změn platí nebo platit začne u spoření na penzi. Lze ušetřit více na daních a od července bude vyšší i státní příspěvek, bude ale nutné si začít na „penzijko“ posílat více peněz. Půjde kombinovat „staré“ spoření v transformovaných fondech s moderním doplňkovým penzijním spořením. Vzniknou nové alternativní fondy, které budou mít pestřejší investiční možnosti s vyšším potenciálem výnosu. Prodlužuje se minimální doba spoření na 10 let. A je toho mnohem více. Proto nyní využijte čas, než začnou platit všechny změny naplno, a podívejte se s námi, jak spoření správně nastavit, případně kombinovat s investicemi.U stavebního spoření se snižuje státní podpora na polovinu, maximálně na 1 000 Kč. Poraďte se s námi, jak se stavebkem naložit. Vypovídat smlouvu předčasně by byla z řady důvodů škoda.Senát schválil změny u povinného ručení, pokud je podepíše i prezident, tak zřejmě už na jaře dojde k několika novinkám. Jestli máte elektrokoloběžku, zahradní traktůrek, co jezdí po veřejné komunikaci, nebo třeba sn

DIP je nový a pestřejší způsob zajištění na penzi. Jak využít naplno dlouhodobý investiční produkt?

DIP. Ta tři písmena jsou teď vidět všude. Je to zkratka pro dlouhodobý investiční produkt – státem podporovanou novinku, která rozšiřuje možnosti zajištění na penzi. Jaké DIP přináší výhody a v čem je rozdíl oproti klasickému penzijnímu spoření? Máme soupis toho nejdůležitějšího.

Potřebujete hypotéku? Letos výrazně vzrostla šance ji získat

Po dvou letech, kdy se kvůli vysokým úrokovým sazbám podstatně zhoršila dostupnost hypoték, přichází období, kdy bude snazší úvěry na bydlení získat a konečně si pořídit vlastní nemovitost. Česká národní banka dočasně pozastavila dva ze tří důležitých limitů a snižuje i úrokové sazby, což by se mělo promítnout do výše pravidelných splátek hypoték. Banky teď postupují podle vlastní strategie a vyplatí se dobře vybírat. U cen nemovitostí naopak pokles už příliš očekávat nelze, takže je letošek pro ty, kdo si chtějí pořídit bydlení s pomocí hypotéky, rokem jedinečných příležitostí.

Krásné vánoční svátky!

Přejeme Vám krásné, klidné Vánoce plné radosti a v novém roce především zdraví a finanční jistoty. Bonites

Milý Ježíšku, letos si přeju… Něco opravdu praktického! Aneb finanční dárky, které dávají smysl

Vánoce jsou za rohem! A s nimi tradiční dilema, co nadělit pod stromeček. Pokud chcete kromě obligátních ponožek, manžetových knoflíčků nebo vlastnoručně vyrobené šály obdarovat své blízké i finančním darem, klidně zapomeňte na bankovky v obálce. Sáhněte po skutečně praktickém dárku. Takovém, který bude užitečný i v dlouhodobém horizontu. Vytipovali jsme jich pro vás hned několik.

Hypotéka za každou cenu? Správný start je základ, načasujte si ho s námi

Pořídit si vysněný dům nebo byt, přestěhovat se do vlastního a mít bydlení ideálně jednou provždy vyřešené. Takový sen má mnoho Čechů a plní si ho často s pomocí hypotéky. Je to naprosto legitimní způsob, který dává ekonomický smysl, když člověku na nákup nemovitosti vlastní peníze nestačí, nebo se nechce vydat ze všech úspor. Kdy je ale na hypotéku vhodná doba?

Odkud se berou? Návod, jak si s dětmi začít povídat o financích

Co je to půjčka, rezerva nebo spoření? Co všechno musí rodina zvládnout zaplatit? Odkud a kam putují peníze v rámci rodinného rozpočtu? Připravili jsme pro vás jednoduchý návod, jak si začít povídat s dětmi o penězích. Vytvořte jim základy finanční gramotnosti, na kterých budou v pozdějších letech stavět, a dělat správná finanční rozhodnutí. V lepším případě průměr, v horším až chvost Evropy. Tak se Češi v posledních letech umisťují v průzkumech finanční gramotnosti. V tomto ohledu máme co dohánět, a i když se praxe na školách zlepšuje, rozhodně se vyplatí vzdělávání dětí o tom, jak to chodí s penězi, nenechávat jen na státu. Přeci jen to je něco jiného než vyjmenovaná slova nebo násobilka. Peníze by neměly být v rodinách tabu a bavit se o nich můžete s dětmi klidně už od útlého věku. Ať chápou, že peníze nerostou na stromech, ale musí je někdo vydělat, a že každá věc něco stojí. Buďte první, kdo s dětmi téma financí otevře, ať nejsou odkázány třeba jen na zavádějící příklady od vrstevníků nebo z internetu.

Nevyšla vám hypotéka kvůli přísným limitům? Nyní máte větší šanci

Hypotéky se v České republice staly v nedávné době nedostupným zbožím. Dosáhnout na dostatečný úvěr pro pořízení vyhlédnuté nemovitosti bylo kvůli přísným limitům pro mnoho Čechů nemožné. Od července 2023 ale Česká národní banka jeden z ukazatelů pro přidělení hypotéky deaktivovala, řada žadatelů tak teď může získat výjimku pro přidělení úvěru. Koho se to týká a jak postupovat?

Pojďme si to odškrtnout. Co se vyplatí pořešit, než si sbalíte kufry na dovolenou

Co si budeme povídat, než člověk vyrazí na dovolenou, umí to být někdy pěkný chaos. Najít pasy, obstarat všechno od opalovacích krémů přes repelenty až po nové plavky a nachystat se na cestu – prostě cestovní horečka se vším všudy. Připravili jsme pro vás seznam, díky kterému v celém tom kolotoči nezapomenete na skutečně důležité věci a dovolenou si v klidu užijete. Jdeme na to.

7 možností, když hledáte lepší úroky než na běžném účtu, ale dáváte přednost jistotě

Jak ochránit úspory před vysokou inflací, když se nechcete pouštět do žádných větších investičních dobrodružství a nebo víte, že budete tyto peníze za pár let potřebovat? Nejste sami, kdo podobnou otázku řeší. Řada lidí se dnes oprávněně obává, že inflace sníží hodnotu jejich pracně vydělaných peněz. Dobrou zprávou je, že existuje hned několik velmi konzervativních způsobů, jak účinky inflace snížit a v budoucnu ji dost možná v některých případech i překonat.

Krásné Velikonoce Vám přeje Bonites!

Veselé a bohaté Velikonoce

I vaše auto může být podpojištěné. Jak se tomu vyhnout?

Cena vašeho vozu s velkou pravděpodobností za poslední rok vzrostla. Jak je to možné? Automobily se staly nedostatkovým zbožím, ať už kvůli nedostatku součástek, nebo z důvodu očekávaného konce prodeje spalovacích motorů. Ceny nových aut rostou a klesá kupní síla obyvatelstva. Proto se zvyšuje zájem o ojeté vozy a stoupá i jejich cena. Loni dosáhla v průměru téměř 300 tisíc korun. Pokud své auto nechcete zrovna prodávat, může být růst ceny spíše přítěží. Do hry se totiž dostává riziko podpojištění a komplikací v případě vzniklé škody.

Jak čelit průšvihům v podnikání i v životě? Živnostníci a podnikatelé potřebují nejen dobré pojištění

Přestože se říká, že řemeslo má zlaté dno a podnikatelé jsou svými vlastními pány, nečekané události často obrátí práci i život vzhůru nohama. Člověk může být sebešikovnější, ale nemoci nebo úrazy, škody na majetku nebo poškození zákazníků i jiných osob a v neposlední řadě nedostatečný důchod jsou zcela reálná rizika. A zásadně ohrožují klidnou budoucnost živnostníků. Vhodně zvoleným pojištěním a spořením ale mohou vzít OSVČ svou budoucnost do vlastních rukou. O co všechno se mohou opřít?

Jak platit méně za půjčky? Slučte úvěry do jednoho

Děláte si pořádek ve financích, chcete uklidit i ve svých dluzích, a hlavně ušetřit? Pokud máte více půjček, nabízí se jejich sloučení do jedné. Tomuto kroku se říká konsolidace a určitě jste o ní už slyšeli. Jak funguje, k čemu je dobrá a na co si dát pozor?

Víte, jakou hodnotu má vaše domácnost? Zjistíte to jednoduchým trikem

Když bude pryč sváteční shon a dárky od Ježíška nadělené, není od věci se na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, jakou hodnotu vaše domácnost vlastně má. Obzvlášť po Vánocích často přibydou nové spotřebiče nebo sportovní vybavení, a jejich hodnotu by mělo odrážet i pojištění domácnosti. Nejen nemovitostem jako takovým, ale právě i domácnostem hrozí podpojištění. Máme pro vás návod, jak hodnotu správně stanovit.

Poklidné Vánoce

Rádi bychom Vám poděkovali za projevenou důvěru a přejeme Vám příjemné prožití vánočních svátků. I v roce 2023 pomůžeme Vašim financím držet správný směr!

Když místo práce zůstanete stonat doma. Pracovní neschopnost si můžete pojistit

V posledních letech u nás přibylo pracovních neschopností, svůj vliv na to má i pandemie covid-19. Stačí se v dnešní nejisté době spoléhat na náhradu mzdy a nemocenskou? S výpadkem příjmů dokáže pomoct životní pojištění. Jak pojistku nastavit, aby pomohla skutečně v případech, kdy ji budete nejvíc potřebovat?

Pro a proti: Kdy a jak je vhodné investovat do zlata

Zlato má stále punc konzervativní investice, která pomáhá uchovat hodnotu peněz, zejména v nejistých časech. Podívejme se na pro a proti investování do žlutého kovu. Obzvlášť nákup slitků s sebou nese některá negativa, kterým se ale můžete díky moderním způsobům investování vyhnout, a přesto investiční sílu zlata využít.

Malý, ale šikovný. Rekonstrukci, přístavbu i solární panely vyřešíte s úvěrem ze stavebního spoření

Malý, ale šikovný. Rekonstrukci, přístavbu i solární panely vyřešíte s úvěrem ze stavebního spoření

Že nic neroste do nebe? O vydělávání na akciích to platí jen napůl

Už jste to za poslední měsíce určitě slyšeli taky. Vlna zdražování je nejvyšší za desítky let a zároveň mají Češi uloženy v bankách rekordní úspory. Jenže, kdo chce hodnotu svých úspor ochránit, s držením peněz na běžném účtu prostě nevystačí. Tam z nich inflace nemilosrdně ukrajuje. Nezbývá než investovat. Současně slyšíme o tom, že letos zažívají burzy nejen kvůli válce na Ukrajině výrazné propady. A to se přirozeně člověku do investic moc nechce. Ale to je chyba. Burzy v historii pokaždé předvedly, že se z otřesů vzpamatují a ještě posílí. Dnes je tedy příležitost začít investovat „se slevou“. Nevadí, pokud s investováním nemáte žádné zkušenosti, s trochou pomoci to dnes zvládne každý a nepotřebujete k tomu ani miliony.

Zvažujete hypotéku a bojíte se vysokých sazeb? Nebudou tu navždy!

Téměř s jistotou překonají letos úrokové sazby hypoték hranici 6 procent. Dosáhnou tak nejvyšší úrovně za posledních dvacet let. Máte vyhlídnutou nemovitost, kterou jste chtěli koupit s pomocí hypotéky, a nyní si lámete hlavu, zda nákup neodložit? Tento článek vám dost možná vrátí klid. Pořídit si nemovitost pro vlastní bydlení dnes stále dává ekonomický smysl.

Mít, či nemít životní pojištění? Pojistku se vyplatí sjednat, dokud je člověk zdravý

Zdraví mi slouží, tak nač se pojišťovat? Myšlenka, která proběhne hlavou nejednomu člověku. Jenže ono dává právě největší smysl pojistit se, dokud jsme mladí a zdraví. Pojištění pak vyjde levněji a má také nejširší pojistnou ochranu. Proč je to dobrá strategie, ukazuje teď v praxi koronavirová pandemie.

Zlatá vejce? Jsou tam a společně je najdeme.

Krásné Velikonoce Vám přeje Bonites

Pojištění se umí přizpůsobit. Máte pojištěné skutečně to, co potřebujete?

Stává se to docela často. Člověk si pořídí dům, chalupu nebo byt, sjedná si pojistku stylem „aby se neřeklo“ a smlouvu založí do šuplíku, kde se na ni roky kupí prach a další dokumenty. Takovou pojistku byste měli ale čas od času provětrat, abyste se přesvědčili, že máte pojištěné skutečně to, co potřebujete, a to na odpovídající částky. A platí to obzvlášť v dnešní době rekordního zdražování. I pojištění majetku je „živý“ produkt, který se vyvíjí a může se měnit podle vašich potřeb a být vám skutečně k ruce. A nemusí to nutně znamenat, že zaplatíte více.

Inflace je nejvyšší za čtvrtstoletí. Začněte chránit své peníze hned teď

Naše peněženky krvácí. Zažíváme největší vlnu zdražování za bezmála čtvrtstoletí. Může za to inflace. Za leden vyšplhala téměř na 10 procent a jen tak neklesne. Dotkne se to každého z nás. Prudce nahoru letí ceny energií a pohonných hmot, náklady na bydlení nebo potraviny. Víte, koho zasáhne inflace nejvíce? Lidi, kteří schraňují všechny své pracně vydělané peníze na bankovních účtech nebo ještě hůř doma v hotovosti. Tyto peníze teď doslova každý den ztrácejí na hodnotě – koupíte si toho za ně stále méně a méně. Je-li to i váš případ, je nejvyšší čas začít vaše peníze chránit.

Pojištění odpovědnosti jako povinná výbava. Co byste měli před lyžováním v zahraničí vědět?

Pojištění odpovědnosti jako povinná výbava. Co byste měli před lyžováním v zahraničí vědět?

Krásné prožití vánočních svátků a úspěšný nadcházející nový rok

Krásné prožití vánočních svátků

Přibývá investičních pastí. Jak v některé neskončit?

Přibývá investičních pastí. Jak v některé neskončit? Inflace je vysoká a stále více lidí chce ochránit své úspory pomocí investování. To je správný přístup. Chybou by ale bylo věřit každé investiční příležitosti, jejíž reklama na člověka vyskočí na internetu nebo v médiích. Vysoce rizikových, nebo vyloženě podvodných nabídek začalo kvůli vyšší poptávce po investování přibývat. Jak se těmto pastím vyhnout?

Důchody na tři způsoby

Důchodcům vyplatila v prosinci vláda jednorázový příspěvek 5000 korun. Jistě to mnohé potěšilo, ale faktem zůstává, že třeba průměrná výše starobních penzí u nás dosahuje jen zhruba poloviny průměrné mzdy. A spoléhat se pouze na stát se nevyplácí ani u jiných typů důchodu, jako je ten invalidní nebo pozůstalostní. Naštěstí ale existují způsoby, jak si může každý zajistit vlastní zdroje, aby se nemusel v penzi omezovat nebo zajistil své blízké. Poradíme vám, jak na to.

Jak efektivně přilepšit zaměstnancům? Skupinovým pojištěním i příspěvkem na penzi

Jak efektivně přilepšit zaměstnancům? Skupinovým pojištěním i příspěvkem na penzi I když by si člověk myslel, že firmy během koronavirové krize sníží mzdy nebo omezí zaměstnanecké benefity, v naprosté většině případů se tak nestalo. Spíše začaly firmy benefity pečlivěji vybírat a využívat jejich výhod cíleně např. pro stabilizaci nebo motivaci klíčových zaměstnanců. Oběma stranám – zaměstnavateli i zaměstnanci – mohou správně vybrané a využívané benefity zajistit lepší budoucnost. Které dva benefity umí právě toto?

Proč na hypotéku nebýt sám? Osm důvodů pro spolupráci s poradcem

Když potřebuji hypotéku, zajdu do banky a ono to nějak dopadne. Nejednoho člověka, který chce pomocí úvěru financovat vyhlédnutou nemovitost, napadne právě takový způsob, jak hypotéku získat. Díky spolupráci s finančním poradcem, ideálně hypotečním specialistou, si ale ušetříte spoustu času a nejspíše se dostanete i k lepším nabídkám. Podívejte se na osm důvodů, proč nebýt na hypotéku sám.

Jak si pojistit klidný život s hypotékou? Bohatě se vám to vyplatí

Každý si rád oddychne, když mu klapne žádost o hypotéku a podaří se mu pořídit nemovitost, kterou si vyhlédl. Přeci jen to většina z nás dělá jen jednou nebo párkrát za život. Hypotéka je závazek na několik let či desetiletí, a to samé platí i o nemovitosti. S trochou péče to ale zvládnete. Máme pro vás tři rady, které vám pomohou, abyste z hypotéky a nemovitosti neměli vrásky na čele, když věci nejdou podle plánu.

Sedm překvapení, která vás mohou potkat u připojištění skel na autě

Sedm překvapení, která vás mohou potkat u připojištění skel na autě

Pojištění skel je nejsjednávanější připojištění k povinnému ručení. A je k tomu dobrý důvod, protože právě poškození skel je jednou z nejčastějších škod na vozidlech. Často stačí, aby od jiného projíždějícího vozu odlétl kamínek a sklo je zralé na výměnu. Řidiči se ale mylně domnívají, že jim pojišťovna zaplatí každou takovou škodu. Kde je problém a jak mu můžete předejít?

Proč rostou ceny nemovitostí???

Poslední roky rostou ceny nemovitostí napříč celým Českem. Jen v roce 2020 vzrostly požadavky prodávajících u bytů v průměru o 15 %. Nejvíce stouply ceny v Královéhradeckém kraji a to o 29 %. Jediným krajem, kde se v prosinci 2020 inzerovaly byty levněji než začátkem téhož roku, byl Karlovarský.

Hypotéky 2021. Sazby letos porostou, banky jsou ostražité, poslanci řeší změny

Brzy to bude rok, co se součástí našich životů stala pandemie onemocnění covid-19. Při odhadování jejích ekonomických dopadů mnozí ekonomové předpovídali i pokles cen nemovitostí. Ten ale nenastal, ceny stejně jako v předchozích letech rostly, loni o necelých deset procent. V kombinaci se stále velmi nízkými úrokovými sazbami hypoték lze předpokládat, že se řada zájemců o nové bydlení rozhodne na začátku letošního roku nákup nemovitosti dále neodkládat. Co je čeká?

Koupili jste, nebo zvažujete nákup nemovitosti? Máme hned tři dobré zprávy

Koupili jste dům, nebo byt, za který jste letos zaplatili daň z nabytí? Pokud nemovitost vlastníte od prosince 2019 a později, peníze se vám vrátí. A jestli koupi vlastního bydlení teprve zvažujete, můžete tuto daň pustit z hlavy úplně. Jistě vás také potěší, že úrokové sazby hypoték jsou nyní mimořádně nízké, a navíc si budete moct i v příštích letech odečítat zaplacené úroky z daní.

Tři zásady pro úspěšné investování

Také jste slyšeli, jak se ceny akcií kvůli koronaviru propadly a teď zase rostou? A třeba váháte, jestli je nyní vhodná doba začít investovat? Pokud s investičním světem teprve začínáte, sepsali jsme pro vás článek, kde vám jasně vysvětlíme, co se v posledních měsících na trzích dělo a co si z toho odnést. Potvrdily se tři pravdy, které v investování platí, a právě na ty se podíváme blíže.

Podpojištění. Skrytá hrozba, když dojde ke škodě na majetku

Vichřice, požár, povodně nebo prasklé topení. To jsou běžná rizika, která ohrožují nemovitosti a domácnosti. Pak je tu ale další hrozba, která se projeví, až když ke škodě dojde. Je to podpojištění. Kvůli němu od pojišťovny nedostanete z pojistného plnění dostatek peněz na opravy nebo pořízení nového vybavení. Stačí pár let pojistku neaktualizovat a tento problém se může týkat i vás.

Koronavirus a finance? Společně to zvládneme

Opatření, která mají bránit šíření koronaviru, obrátila mnohým z nás život naruby. Přirozeně myslíme na své zdraví, ale stranou nezůstávají ani obavy, jak vir a vývoj ekonomiky ovlivní naše finance. Máme pro vás několik odpovědí na nejčastější otázky, se kterými se nyní setkáváme. Sami uvidíte, že není důvod pro paniku ani pro katastrofické scénáře.

Další vývoj na trzích? Sázím na …

Akciové trhy drtí čínský koronavirus. Hlavní světové akciové indexy prudce ztrácejí. Nejsledovanější americký index S&P 500, sdružující pět stovek největších amerických společností, ztratil jen během pondělka a úterka přes sedm procent, a vymazal tak zisky, kterých dosáhl za tři měsíce růstu. Ve středu se pokles přeci jen zpomalil. Panika mezi lidmi ale roste, na webech se rojí až katastrofické scénáře dalšího vývoje. Co lze tedy očekávat?

Třicet let finanční svobody aneb Jak se měnily bankovní služby

Pád komunistického režimu před 30 lety znamenal i zásadní změny pro oblast osobních financí. Sporožiro, vkladní knížky nebo bony začaly pomalu ale jistě nahrazovat tehdy zcela nové produkty, které už dnes považujeme za samozřejmost. Podívejte se na několik příkladů, jaké možnosti se otevíraly běžným spotřebitelům v 90. letech.

Jak technologie začíná pronikat do pojištění?

Téma zdraví a pojištění spolu bezesporu souvisí. Pojišťovny totiž mají finanční zájem na zdraví lidí. Proto monitorují vývoj zdravotních technologických novinek. Co je v této oblasti nového? Na konferenci Digital Insurance Agenda, která se uskutečnila v listopadu v Mnichově, se prezentovalo mnoho start-upů, se kterými mohou pojišťovny spolupracovat.

Vichřice a pojištění. Jak postupovat při hlášení škod a co si ohlídat?

Z živlů má vítr v Česku hned po vodě na svědomí druhý nejvyšší počet pojistných událostí.

Loňský rok investorům přál, opatrnost se nevyplatila

Uplynulý rok byl pro investory mimořádně úspěšný, když jedinými poraženými v něm byli zřejmě ti, kteří nechali svoje peníze ležet na prakticky nulově úročených běžných a spořících účtech, či jejich obdobách.

Hypoteční slovníček: Jaké pojmy by měli znát žadatelé o hypotéku?

Na českém trhu s úvěry na bydlení se naplno projevuje regulace hypoték. Opatření České národní banky, která zpřísnila podmínky pro poskytování těchto úvěrů, se jasně odráží v tom, že klesl počet lidí, kteří na hypotéku dosáhnou, snižuje se celkový objem poskytnutých úvěrů, a tak banky soupeří o zbývající klienty individuálním zlevňováním sazeb. Jeden z důsledků? […]

Šťastný kopec

Nejen prací živ je člověk a proto jsme se rozhodli pro pořízení rekreační nemovitosti, která bude primárně sloužit našim poradcům, jejich rodinám a klientům.

Konec dobrých časů? Největším nepřítelem investora je panika

V dnešní době se v podstatě každý den dozvídáme z médií informace o obchodní válce mezi USA a Čínou, chaosu okolo brexitu nebo o stagnaci, či rovnou poklesu světového hospodářství. Na trhu stoupá nervozita, že „dobré časy“ končí. Je tomu skutečně tak?  A co by si z toho všeho měl odnést běžný investor? V posledních […]

Jak nastavit úrazovou pojistku? Hlavní riziko jsou úrazy s trvalými následky

Léto je čas dovolených a bohužel také zvýšeného počtu úrazů. Potvrzují to statistiky pojišťoven i záchranných služeb. Samozřejmě, že nejlepší ochranou je chovat se tak, aby k úrazu nedošlo, ale někdy zkrátka nestačí, když si dává člověk pozor, a neštěstí je na světě. Vypořádat se s následky zranění pomůže úrazové pojištění. Jak si tuto pojistku […]

První investiční pololetí. Radují se investoři do zavedených akcií, zlata i bitcoinu

Právě skončený půlrok byl pro investory extrémně úspěšným obdobím. Nelze ho ale posuzovat izolovaně. Kvůli zcela nevydařenému závěrečnému čtvrtletí loňského roku dovedly letošní dvojciferné zisky akciové indexy většinou pouze do blízkosti jejich maxim z loňského roku. Dařilo se ovšem také dluhopisovým indexům, které vystřelily vzhůru poslední dva měsíce, v nichž se i centrální banka USA […]

Proplácení prvních tří dnů nemoci od 1.7.2019

V pondělí 1. 7. 2019 nabyla účinnosti novela Zákoníku práce, která po 10 letech ruší takzvanou karenční dobu. Nemocní zaměstnanci tak budou znovu dostávat náhradu mzdy či platu i za první tři dny nemoci.

7 tipů pro kvalitní cestovní pojistku

Čtyři z pěti Čechů, kteří vyrazí do zahraničí, mají cestovní pojištění. Dobře dělají. Vydat se za hranice bez pojistné ochrany, jen s modrou kartičkou evropského pojištěnce, se může v případě některých zemí a situací prodražit. Náklady v řádu stovek korun za kvalitní cestovní pojistku se tak v případě různých karambolů, úrazů, onemocnění či nehod mnohonásobně vyplatí. Jak si ale cestovní pojištění vybrat, aby skutečně fungovalo?

Investiční slovníček: 14 pojmů, které by měl znát začínající investor

Chcete se pustit do investování, ale nevíte, kde přesně začít? Co třeba s pár pojmy, které patří k úplným základům.

Voda jako investice? Zaměřte se na vodárenské firmy

Investoři hledají neustále silné příběhy. Jednou to jsou malé biotechnologické společnosti s potenciálem přijít s převratným vynálezem, jindy třeba investice do rozvíjejících se ekonomik, jako je Čína. V posledních letech silně rezonovala pohádka o zářné budoucnosti kryptoměn a s přestávkami slýcháme příběhy o blyštivých kovech. Pilulka na smrtelnou nemoc, gigantická spotřeba bohatnoucí země, zlato a […]

Nejdůležitější vlastnost investora v krizi? Psychická odolnost

Na trzích se s vlastními penězi pohybuji už dlouhou dobu a lidé se mě často ptají, jestli má smysl investovat teď, když ceny akcií deset let nepřetržitě rostou.  Otázky to bývají podobné: „Nejsou už akcie moc drahé? Co mám udělat, když teď nakoupím a do roka přijde krize? Není lepší počkat, až krize přijde a […]

Nezapomeňte - blíží se úhrada daně z nemovitých věcí

Všichni vlastníci nemovitých věcí jsou povinni do konce května uhradit daň z nemovitých věcí na rok 2019.

Koupit akcie Uberu? Šlápněte na brzdu, nebo alespoň přibrzděte

Společnost Uber není třeba představovat. Alternativní taxislužba v posledních letech vnesla do stojatých vod tohoto podnikání doslova revoluci. Plamenné demonstrace taxikářů po celém světě neberou konce, ovšem pokrok nikdo nezastaví, natož „cech“ taxikářský a Uber vesele pokračuje ve svém byznysu. Tento měsíc vstoupí firma na americkou burzu, a to opět ve velkém stylu. Bude se […]

Na kole bez starostí. I cyklisté by měli myslet na pojištění

Teplé jarní dny už vylákaly na cesty a silnice větší počty cyklistů. Právě ti jsou jednou z nejohroženějších skupin účastníků silničního provozu a sami také řadu nehod zaviní. Jen loni policie vyšetřovala 2724 nehod jízdních kol, při kterých zahynulo 19 lidí. Zatímco v případě nehody způsobené řidičem motorového vozidla se hradí škody z jeho povinného ručení, nepojištění […]

Broker Trust představuje BT Kredit – revoluční úvěrovou platformu pro finanční poradce

Propracované modelace hypotečního úvěru, jejich vzájemné porovnávání a v budoucnu ještě mnoho dalšího přináší finančním poradcům revoluční platforma BT Kredit, kterou na trh uvádí Broker Trust. Online nástroj, který nahrazuje dřívější excelové srovnávače, finančním poradcům výrazně usnadní práci a umožní jim vybrat klientům pro ně tu nejvhodnější nabídku. Desetičlenný produktový tým Broker Trustu věnoval vývoji platformy […]

Jarní soutěž - výsledky

Staňte se v období od 1.4. do 30.6. 2019 našimi klienty, zároveň buďte našimi fanoušky na facebooku a zařadíte se tak do slosování o 3 poukazy na 5.000 Kč do unikátního relaxačního resortu Svatá Kateřina :)

Novoroční konference - Tábor 2019

Na začátku roku, v pátek 11. ledna se uskutečnila, naše v pořadí již druhá, Bonites novoroční konference.

Nezapomeňte na přiznání daně z nemovitých věcí a daně silniční

Nejpozději do 31.1.2019 mají poplatníci povinnost podat přiznání k dani z nemovitých věcí na rok 2019, a to v případě, pokud k  1.1. tohoto roku evidují nějakou změnu u svých nemovitých věcí. Může se jednat jak o prodej či nákup nemovitých věcí realizovaný v průběhu roku 2018, tak například o nově vybudované zpevněné plochy sloužící k podnikání nebo jen o úpravu jejich výměry či nově vydané stavební povolení k výstavbě zdanitelné stavby. Fyzické osoby mají i nadále možnost požádat o možnost placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO, a to na předepsaném formuláři Oznámení podaném do 31.1.2019 u věcně a místně příslušného FÚ. Součástí Oznámení je kopie dokladu prokazující přidělení spojovacího čísla. V případě dodržení výše uvedené lhůty provede správce daně úhradu daně prostřednictvím SIPO již na zdaňovací období roku 2019.Užitečný návod na přiznání k dani z nemovitosti naleznete na stránce: E15 FinExpert.cz U vozidel registrovaných a provozovaných v ČR a používaných pro podnikání jsou poplatníci dan

Daňový kalendář pro rok 2019

Společně se společností KODAP Vám přinášíme přehled daňových novinek a kompletní daňový kalendář pro celý rok, který obsahuje také nové termíny plateb záloh na sociální pojištění pro OSVČ.DAŇOVÉ NOVINKY Pro usnadnění Vašich pracovních povinností spojených s každým začátkem nového roku zasíláme odkaz na souhrn aktuálních novinek. Změny související mimo jiné s výší minimální nebo průměrné mzdy platné pro rok 2019 se týkají např. hranice výplaty daňového bonusu, výše slevy na umístění dítěte či hranice pro solidární zvýšení daně. Řada novinek přišla rovněž v oblasti důchodového a nemocenského pojištění. Zmíněný souhrn naleznete zde.DAŇOVÝ KALENDÁŘDaňový kalendář na rok 2019 naleznete zde. Podrobnější informace vám rádi poskytnou poradci KODAP.www.kodap.cz

Kam investovat přebytečnou pětistovku?

Před časem mě zaujal článek, ve kterém se psalo, že Češi nemají na investování dostatek prostředků a investicím nerozumějí. Text vycházel z průzkumu UniCredit Bank, v němž položili dotazovaným mimo jiné tyto dvě otázky: Proč neinvestujete? A kolik vám měsíčně zbývá volné hotovosti? Výsledky jsou přinejmenším zajímavé – většina lidí odpověděla, že na investování nemá peníze, případně investicím nerozumí. Na druhou otázku pak drtivá většina respondentů odpověděla, že jsou schopní si dávat stranou měsíčně alespoň 500 a více korun. Češi tak svým způsobem sami sebe obelhávají. Proč si to myslím?Dávat si část vydělaných peněz stranou, mít je rychle po ruce, a vytvářet si tak finanční rezervu pro překonání nenadálých výdajů, je jednoznačně správná věc. Bavme se teď ale o penězích, které Češi s rostoucími platy raději okamžitě utratí, než aby si z nich vytvářeli rezervu nebo je investovali. Na první pohled je to atraktivnější varianta, vždyť přece z investované pětistovky měsíčně nemůže nic moc být.S tímto tvrzením s

Jaké jsou varianty spoření pro děti???

Dávat peníze stranou pro dítě se rodiče často snaží, jakmile se jim ustálí po narození potomka rodinné finance. Způsobů a produktů, které umožňují spořit pro děti, je na trhu celá řada. Všechny mají svá pro a proti. Porovnali jsme proto běžné metody, které každý zná, i způsoby, které se tolik nevyužívají. Podívejte se, kdy je vhodné konkrétní produkty využít.Spořicí účet a spoření do obálkyNejjednodušší způsob, jak dítěti spořit. Ale na delší období je to nevýhodná metoda. Úroky na spořicích účtech jen těžko pokryjí inflaci a peníze budou ztrácet na hodnotě. Doma „v obálce“ na tom budou peníze kvůli inflaci ještě hůř.Kdy využít?Pokud chcete spořit jen krátkodobě na nějaký větší nákup pro dítě – do horizontu jednoho roku, kdy potřebujete, aby peníze byly v bezpečí.Hlavní výhody?Jednoduchost.Prostředky máte téměř okamžitě po ruce.Hlavní nevýhody?Ztráta hodnoty peněz.Termínované vkladyMnoho Čechů vkládá pro své děti jednorázově peníze na termínované vklady. Je to velmi konzervativní, a ne úplně špatná metoda, kt

Investiční den 2017

V pátek 15.9. se uskutečnil další z našich pravidelných velkých dnů a stálo to opravdu za to. Světem investic nás poutavě provedli Michal Valentík - investiční ředitel BT, spolu s naším ředitelem, Tomášem Dvořákem. Následovala simulace obchodování na Wall Street, která byla pro všechny jistě zážitkem a vše jsme zakončili skupinovou diskuzí s našimi vybranými poradci. Věříme, že byl celý den pro všechny zúčastněné přínosný a nabyté znalosti využijete v praxi u klientů.

Sportovní den Slapy 2017

V sobotu 17. června se v kempu Nová Živohošť na Slapech uskutečnil v pořadí již 4. sportovní den Domu financí.Již brzy dopoledne se do resortu začaly sjíždět posádky sportovních nadšenců lačnících ukázat ostatním své sportovní výkony. Počasí nám sice zprvu moc nehrálo do karet, nikdo ze sportovců si však nenechal zamrznout úsměv na tváři. Všichni se poctivě posilňovali a prohřívali v místním restauračním zařízení, nikdo přípravu na nadcházející vodní hrátky nepodcenil :)Po příjezdu všech účastníků se uskutečnil společný oběd, který byl podle Davida Dezorta přesolený, všichni víme, že on by to uvařil lépe, o tom žádná.V odpoledních hodinách měli všichni odvážní otužilci možnost vyzkoušet si paddleboardy, vodní lyže a jetsurfy.Paddleboard oslovil nejvíce Amira Omeroviče, který byl tak zabrán do pádlování, až se málem střetl s pomalu projíždějící plachetnicí.Velkou senzací se však staly jetsurfy, které všechny přitahovaly už jen zvukovým projevem na souši. Někteří surfaři byli velmi odhodlaní a nezdolní, pokouše

Oslava výročí 5 let od založení společnosti

V pátek 12. ledna se ve Vigvam resortu v Němčicích u Kolína uskutečnila novoroční konference pořádaná k příležitosti kulatého, pátého výročí od založení společnosti Dům financí.

Hlídáte si zdraví? Ušetříte až třetinu z pojistného

Nejste obézní, nekouříte, sportujete nebo chodíte na pravidelné preventivní prohlídky k lékaři? U vybraných pojišťoven dostanete zajímavé slevy, v některých případech až třetinu z pojistné částky.  Zatímco u povinného zdravotního pojištění je uplatňována solidarita a se žádnými slevami nelze počítat, u dobrovolných pojistek pro případ nemoci či úmrtí takto motivují pojišťovny klienty ke zdravému životnímu stylu.V České republice působí desítky pojišťoven. Z dostupných informací lze zjistit, že pouze pět poskytuje nekuřákům slevu z pojistného na pojištění smrti, invalidity či závažných onemocnění. Konkrétně se jedná o následující pojišťovací instituce:– ALLIANZ– METLIFE– MAXIMA POJIŠŤOVNA– POJIŠŤOVNA ČESKÉ SPOŘITELNY– UNIQANení to nic neobvyklého, v některých zemích se používají úmrtnostní tabulky rozdělené zvlášť pro kuřáky a nekuřáky, což lépe vystihuje zdravotnické statistiky a snižuje solidaritu pojištění. Kouření cigaret zvyšuje nejen riziko rakoviny plic, ale téměř všech typů rakovin. Podle statistik maj

Úraz na lyžích? Plnění pojišťoven se výrazně liší

Lyžařská sezona je v plném proudu, Čechy lákají nejen tuzemské modernizované skiareály, ale stále častěji míří na hory také do zahraničí. Ohledně bezpečnosti máme však stále rezervy, například loňský průzkum pojišťovny Metlife ukázal, že lyžařskou helmu používá jen polovina rodičů, kteří zamíří s dětmi na svah. Pozitivní je alespoň to, že přilbu nosí devět z deseti malých lyžařů a snowboardistů. Ochranné vybavení sice výrazně snižuje riziko zranění, ale zcela předejít mu nedokáže. Pro případy úrazů – vlastních či způsobených třetí osobě – je tak víc než vhodné vyrazit na lyže i se správně zvoleným pojištěním. Zároveň se vyplatí nabídku pojišťoven důkladně porovnat – u některých úrazů se vyplácené částky liší i o desítky tisíc korun.V případě, že se zraníte na české sjezdovce, jsou náklady na léčbu hrazeny z běžného zdravotního pojištění. Pokud máte navíc sjednané i úrazové pojištění, vyplatí vám pojišťovna, když váš nárok uzná, i plnění z této pojistky. Výše částky se vypočítává podle závažnosti úrazu a doby,